La recepta tradicional de la fodue es basa en l’ús de dos formatges principals: el formatge Gruyere i el formatge Vacherin Fribourgeois.

El formatge Gruyere s’elabora amb llet de vaca i es produeix als Alps. El formatge Vacherin Fribourgeois, que també s’elabora amb llet de vaca i en la mateixa zona geogràfica, és un formatge cremós i fundent que, combinat amb el Gruyere, fan la parella perfecta per a una fondue.

Aquests formatges es poden substituir per altres formatges suïssos de similars característiques com són l’emmental, el raclette i el sbrinz o, fins i tot, per formatges d’altres països com el comté francès, el fontina italià i el britànic cheddar.

En la preparació de la fondue, a la mescla d’aquests deliciosos formatges (400 g de cadascun) s’uneixen altres ingredients: vi blanc sec (300 ml), 1 dent d’all, Maicena (20 g), Kirsch (100 ml), pebre negre mòlt i suc de llimona (1 cullaradeta). Convé disposar d’una cassola especial per a fondue per la comoditat que suposa poder passar-la del foc a la taula, on es col·loca sobre un suport amb un cremador que la manté calent i fosa.

Una vegada llestos i equipats, comencem per trossejar el nostre formatge en daus o rallats. Prenem la cassola, tallem l’all en dos i freguem el seu interior. Introduïm el formatge Gruyere, el vi i el suc de llimona en la cassola i escalfem foc lent, removent constantment. Quan comenci a fondre’s, afegim el formatge Vacherin i la Maicena diluïda en el Kirsch. Condimentem amb pebre i removem fins a obtenir una crema homogènia i llisa.

Si la fondue s’ha tallat, la posem de nou al foc i afegim una mica de vi blanc, Maicena i suc de llimona, aquests ingredients s’encarregaran d’aportar consistència. Si ens ha quedat molt líquida, podem espessir-la afegint més formatge o *Maicena dissolta en vi o *Kirsch, i si ens ha quedat espessa, només hem d’afegir una mica més de vi.

L’acompanyament per a la fondue més tradicional són diferents tipus de pa, però les verdures trossejades, lleugerament cuites al vapor, també són una excel·lent opció. A elles també podem sumar trossets de salsitxa fumada, tomaques cherry, xampinyons… En realitat qualsevol cosa que ens vingui de gust i que combini amb el formatge, i a disfrutar!